چرا نباید طلای آب شده بخریم؟

طی ماههای اخیر که تب خرید طلا بالا گرفته بود، سرمایهگذاری در طلای آبشده جذابیت بالایی در میان خریداران پیدا کرده بود. از آنجا که طلای آبشده، اجرت و کارمزد ندارد و مالیاتی به آن تعلق نمیگیرد و روی کاغذ سود بیشتری نسبت به مصنوعات طلا دارد، خرید آن از سوی افراد، سودآور ارزیابی میشد. این در حالی است که فعالان بازار طلا، نسبت به خرید این نوع طلا هشدار میدهند.
اکنون سوال این است که چرا نباید طلای آب شده بخریم؟ نکته نخستی که باید به آن توجه داشت، غیرقانونی بودن این معاملات است. در همین حال طلای آبشده لزوما ترکیبی از انواع طلا با عیارهای مختلف نیست و ممکن است ناخالصی زیادی داشته باشد. معمولا برای کاهش عیار طلا از مس و نقره استفاده میشود اما از آنجا که خریداران عموما حرفهای نیستند، ممکن است مورد کلاهبرداری قرار گرفته و طلای آبشدهای با عیار بسیار اندک نصیب آنان شود.
به این ترتیب به جای یک سرمایهگذاری پرسود، افراد در تله زیانی خواهند افتاد که پرداخت اجرت و مالیات طلای نو یا حتی دست دوم به آنها وارد نمیکرد!

طلای آب شده چیست ؟
به قطعه طلایی که پس از ذوب، به دست میآید، طلای آب شده میگویند چون از آب کردن و ذوب طلاهای کهنه و دستدوم، حاصل میشود و «آب شده» است.
قطعههای آب شده، بین کارخانجات طلاسازی و طلافروشان جابهجا میشود و مواد مصرفی مورد نیاز این صنف است تا در ساخت زیورآلات طلا استفاده شود.
خانمها طلای شکسته و کهنۀ خود را به طلافروشان میدهند و طلافروشها پس از جمع شدن طلاهای متفرقه، آنها را ذوب میکنند تا به بازار یا کارخانه تحویل دهند. کارخانه طلاسازی هم برای رسیدنِ آن آبشده به عیار مطلوب، فلزات دیگر (مثلا نقره و مس) یا شمش خالص طلا را به آن میافزاید و دوباره ذوبش میکند و سپس در چرخۀ تولید قرار میگیرد و به زیورآلات تبدیل میشود.