بارزانی خطاب به آمریکا: رفراندوم را برگزار خواهیم کرد

همه پرسی کوردستان عراق کم کم تبدیل به مهمترین موضوع سیاسی خاورمیانه می شود. در همین زمینه مسعود بارزانی رهبر اقلیم کردستان دقایقی قبل در جمع مردم آمیدی حاضر شد و در مورد موضوع رفراندوم و موضع کشورهای مختلف به سخنرانی پرداخت.
بارزانی صحبت های خود را با اشاره به لزوم همزیستی مسالمت آمیز و اتحاد شروع کرد و اضافه کرد از ابتدای سقوط رژیم بعث کوردستان همواره از در مصالحه در آمده است. دولت بعث در گذشته چه بلاهایی که بر سر ما نیاورد. روستاهایمان را ویران کرد مردم ما را انفال کرد بمب شیمیایی بر سر مردمان انداخت و جالب تر اینکه هنوز مدعی هستند و ناراضی هستند از اینکه حق خود را مطالبه نماییم.
ما در ابتدا از در شراکت در آمدیم ولی بعدا ثابت شد که صادق نبوده و دوستان بغداد نشین به عهد خود وفادار نیستند واضح است پس ما هم بیشتر از این قبول نخواهیم کرد در خدمت آنها باشیم. بله بحث شراکت و همزیستی و توافق را از بین بردند. بارها از آنها خواستیم نسبت به توافق خود در مورد نیروهای پیشمرگه متعهد باشند و بودجه و اسلحه آن را تامین نمایند ولی این کار را نکردند در عوض ظرف ۲ ساعت این کار را برای حشد شعبی کردند.
بارزانی افزود، در مورد ماده ۱۴۰ در زمان تایید قانون اساسی در سال ۲۰۰۵ ، بنده بیش از ۵۰ روز در بغداد ماندم تا به سرانجا برسد. ما موافق حل موضوع از طریق قانونی بودیم و پایبند به قانون اساسی بودیم و هستیم و استقبال می کنیم ولی اکنون بعد از گذشت ۱۲ سال هنوز به سرانجام نرسیده است در حالیکه می بایست در سال ۲۰۰۷ به سرانجام برسد. ماده ۱۴۰ عملا مرده است و صحبت های مقامات بعداد در مورد این ماده امروزه از روی ناچاری است.
در قانون اساسی ماده روشنی وجود دارد که به زندگی مسالمت آمیز در کنار همدیگر تاکید دارد ولی زمانیکه شما برادری را قبول نکردید پس مانع نشوید. اجازه دهید در خانه خود ساکن و برادر بمانیم.
پارلمان که ظرف چند روز قبل مرتب در حال تصویب قانون در خصوص رفراندوم و عزل استاندار کرکوک است می توانست در این مدت در خصوص نیروهای پیشمرگه نیز قانون را به اجرا درآورد. تاکید می کنم قوانین پارلمان عراق به کردستان نمی رسد پس خودتان را خسته نکنید
دولت عراق در سال گذشته با ایجاد خط مستقیم با نیروهای پیشمرگه خواستار عقب نشینی از کرکوک و سنجار و خانقین و .. بودند سرزمین هایی که با خون پیشمرگه های ما آزاد شده است. دولت عراق بداند حتی برای ۱ دقیقه نیز بر روی موضوع مرزهایمان معامله و گفتگو نخواهیم کرد.
خواهران و برادران ما ۲ راه بیشتر نداریم یا باید زیر دست بمانیم یا مستقل باشیم. بنده تمام راههای ممکن را امتحان کردم و نتیجه این شد که می بینید. سوال اینجاست ما دوست و همسایه خوب باشیم بهتر است است یا برادر همیشه با هم درگیر؟؟
موضوع اینجا اراده مردم است. وقتی اراده مرم قوی باشد دستاوردمان حتمی است. قدرت های جهانی نیز هیچکدام مانع برگزاری رفراندوم نشده اند بلکه زمان آن را نامناسب دانسته اند ولی مطمئن باشید اگر در گوشه ای نشسته و منتطر باشیم تا سایر دولت ها استقلال مان را تقدیممان کنند هیچگاه این روز را نخواهیم دید. شما بفرمایید اگر اکنون زمان مناسب نیست پس کی مناسب است. مدعی هستند عجله نکنیم و به تاخیر بندازیم ولی ما قبول نکردیم.
خواسته من از شما مردم این است زیاد افکار خود را با اخبار تلویزیون ها مشوش نکنید. تا این لحطه هیج جایگزینی برای رفراندوم ارائه نشده است. به یاد داشته باشید رفراندوم هدف نیست بلکه وسیله ای است برای رسیدن به استقلال. شما استقلال ما را تضمین کنید ما رفراندوم را برگزار نخواهیم کرد ولی با وعده های بدون پشتوانه تحت هیچ شریطی از موضوع رفراندوم عقب نشینی نمی کنیم.
در مورد مشروعیت باید سران بغداد بدانند این ما هستیم که به آنها مشروعیت می دهیم نه آنها به ما. کجاست آن همه ادعای دمکراسی و انسان دوستی؟ کجا رفت آن همه خون شهیدان راه مبارزه با داعش و آزادی عراق؟ تا زمانیکه شما با این شیوه برخورد کنید بنده هیج اهمیتی برای شما قائل نخواهم شد.
توصیه من این است که مقاوم باشید و ایستادگی کنید. ما به سوی رفراندوم خواهیم رفت و انشالله دل شهدا راه مبارزه با داعش را شاد خواهیم کرد. هدف ما رسیدن به استقلال است و گر نه آماده هستیم همانند شهیدان جانمان را فدا کنیم. موضوع همزیستی و آزادی دین و زبان بخشی از فرهنگ ماست و لازم است پابرجا بماند. نباید اجازه بدهیم موضوعات حاشیه سایه اندازد و پرچم هیچ کشوری را بسوزانیم چرا که این موضوع مخالف فرهنگ کوردستان است. رفراندوم نطر یک شخص نیست نطر کل مردم کردستان است / برگردان از کوردی کرمانجی: هه ژار رحیمی