کشت سبزیجات چگونه سبب فرونشست زمین میشود؟

هر یک کیلو گوجه فرنگی، ۳۰۴ لیتر آب میخورد!
در پدیده کمآبی و خصوصا فرونشست زمین کمتر، پیامدهای کشاورزی به شیوهای که تاکنون انجام شده کمتر مورد بررسی قرار گرفته است.
طی ۴ دهه اخیر بخش تولید محصولات آببری مانند «صیفیجات» و «سبزیجات» در مناطقی از ایران وسعت یافتند که تنها خاک حاصلخیزی داشتند نه آب کافی! به همین خاطر تعداد چاههای عمیق و نیمه عمیق بشدت زیاد شد.
سبزیجاتی مانند «گوجهفرنگی»، «خیار» و «سیبزمینی» که طی این سالها بیشترین میزان تولید سبزیجات را نیز به خود اختصاص دادهاند، بیشترین میزان مصرف و تبخیر آب را دارند که در برخی از سالها با وجود تولید فراوان و با کیفیت این محصول، بازاری برای فروش آن وجود نداشته و به نوعی به اندازه آب مصرفی هم بازگشت سرمایه و هزینه اقتصادی نداشتهاند.
به عنوان مثال از آنجا که در هر هکتار ۶۶ هزار و ۵۰۰ کیلوگرم گوجهفرنگی به دست میآید، بنابراین میتوان گفت به ازای هر کیلو گوجهفرنگی نزدیک به ۳۰۴.۵ لیتر آب مصرف میشود.