بررسی آخرین وضعیت مجتمع عظیم پتروشیمی مهاباد در گفتگو با مهندس مجیدی ، مدیر عامل این مجموعه

پتروشیمی مهاباد به عنوان طرح برتر و نماد صنعت مهاباد یکی از طرح های شاخص و نمونه بارز سرمایه گذاری هایی است که در منطقه مهاباد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی صورت گرفته است. تاثیر مثبت این مجموعه در موضوع اشتغال ما را بران داشت تا آخرین وضعیت این مجموعه را در مصاحبه با مهندس مجیدی ، مدیر عامل مجتمع پتروشیمی مهاباد جویا شویم. با ما همراه باشید
ضمن تشکر از وقتی که در اختیار بنده و همکاران قرار دادید لطفا در مورد آخرین وضعیت پتروشیمی مهاباد مختصری توضیح فرمایید تا بنده سوالاتم را شروع نمایم؟
بسم الله الرحم الرحیم بنده خوشبختم بعد از ۲ سال از راه اندازی پتروشیمی مهاباد اعلام کنم این مجموعه با ظرفیت ۱۰۵% ظرفیت اسمی خود در حال فعالیت است و علی الرغم تحریم های بین المللی علی الخصوص از سمت شرکت بازل که لایسنس مجموعه از طرف آن شرکت صادر شده است ، ما توانسته ایم به ظرفیت اسمی تولید ۴۰ تن در ساعت خود را رد کرده و همچنانکه همکاران بنده روز گذشته اعلام کردند توانستیم طرفیت تولید خود را به ۴۲ تن در ساعت برسانیم. جهت گیری ما در این راستا است که در آینده به ظرفیت تولید ۵۰ تن در ساعت برسیم با توجه به بهبود تولید اتیلن در فازهای پارس جنوبی، خوشبختانه خوراک مناسبی در اختبار ما قرار می گیرد و همین مسئله باعث شده است تا بهره وری مجموعه پتروشیمی مهاباد نیز به نحو مطلوبی افزایش پیدا کند.
اجازه دهید سوالاتم را با پرسشی در خصوص خود مجموعه شروع کنم. پتروشیمی مهاباد با چه حجم سرمایه گذاری ایجاد گردید و د رحال حاضر چند نفر پرسنل در این مجموعه شاغل هستند؟
پتروشیمی مهاباد با سرمایه گذاری ۱۲۰۰ میلیارد تومانی ایجاد گردیده است. مجموعه ۶۱۷ نفر در حال حاضر در این مجتمع مشغول به کار هستند که از این تعداد ۳۵۶ نفر نیروهای خود مجتمع و ۲۶۱ نفر نیروهایی هستند که در قالب شرکت های خدماتی (پیمانکار) شاغل در این مجتمع هستند. البته با توجه به افزایش نیروهای پیمانکاری در فصول خاص گاهاً تعداد نیروهای به ۶۵۰ نفر نیز می رسد.
رسالتی که ما سرلوحه خود قرار دادیم برون سپاری بخشی از فعالیت های پتروشیمی مهاباد بوده است که خود این مسئله باعث تولید اشتغال در منطقه شده است و بنده اعلام می کنم بخش اعظم نیروهای شاغل بومی منطقه هستند.
بحث هایی در خصوص پرسنل شاغل پتروشیمی در فضای مجازی و گاها از سوی تعدادی از مسئولان مهابادی مطرح شده است. بنده سوالم را اینطوری مطرح می کنم. با توجه به خصوصی بودن پتروشیمی مهاباد اصولا این مجتمع در قبال ماهیت نیروها و اینکه بومی یا غیر بومی را استخدام کند مسئولیتی دارد یا خیر؟ اگر هم آمار و ارقام دقیقی از وضعیت نیروها در اختیار ما بذارید ممنون میشم؟
یکی از کارهایی که در جهت شفاف سازی انجام دادیم برای پاسخ به این سوال تمام اطلاعات پرسنل را جدول بندی کرده و آماده نموده ایم که تصویر آن را در اختیار شما قرار خواهیم داد. از بین نیروهای خود مجتمع که ۳۶۱ نفر هستند ۱۵۶ نفر معادل ۴۴% شهروندان مهابادی ، ۱۰۷ نفر نیروهی سایر شهرهای استان آذربایجان غربی معادل ۳۰% و استانهای همجوار نیز ۶۶ نفر معادل ۱۸% و نیروهای سایر استان های کشور ۲۷ نفر معادل ۸% هستند. به عبرتی ما در حال حاضر از بین تمامی نیروهای شاغل در پتروشیمی که طرف قرارداد با خود مجموعه هستند ۹۲% نیروی بومی و ۸% نیروی غیر بومی داریم . این مهم در حالی صورت می گیرد که با توجه به ماهیت مجموعه و خصوصی بدون آن ما هیچ گونه قید و بند و تعهدی در این خصوص نداریم.
از بین نیروهای که توسط پیمانکار در این مجموعه شاغل هستند نیز از مجموع ۲۶۱ نفر شاغل، ۱۷۴ نفر شهروند مهاباد یعنی معادل ۶۷%، ۶۸ نفر شهروند سایر شهرهای استان آذربایجان غربی معادل ۲۶% ، ۱۵ نفر شهروند استنهای همجوار معادل ۶% و ۴ نفر شهروندان سایر استانهای کشور معادل ۶% هستند. به عبارتی در بخش نیروهای پیمانکاری ۹۸% نیروها بومی هستند.
مقررات شرکت نفت زمانیکه ما سعی می کردیم بر اساس مقررات آن شرکت عمل نماییم تاکید می کند که ۵۰% نیروها بومی باشد هرچند ما دیگر تابع مقررات شرکت نفت نیستیم و خصوصی هستیم. هدف ما شایسته سالاری است و اینکه ملیت و دین و زبان نیرو چگونه است جزو معیارهای ما نبوده و نیست. اولین فیلتر ما فیلتر علمی بود که توسط آزمونی که از طریق دانشگاه امیرکبیر برگزار شد این مهم عملی شد. به یاد دارم در آن زمان نماینده وقت آقای احمدی و فرماندار آن زمان آقای کاکه درویشی در خصوص نحوه صحیح برگزار شدن این آزمون وسواس بسیار زیادی به خرج دادند. در آن آزمون ۷۲۰۰ نفر شرکت کردند و از بین آنها حدودا ۶۳۰ تا ۶۵۰ نفر قبولی علمی به ما دادند چون خواست ما ۳ برابر ظرفیت مورد نیاز بود. ما این افراد را مورد مصاحبه قرار دادیم و در نهایت ۲۲۳ نفر استخدام شدند.
جالب است بدانید ما در سطح لیسانس می خواستیم نیرو استخدام کنیم ولی در نهایت شاهد بودیم که خروجی آزمون ۱۵ دکتری ، ۵۰ فوق لیسانس و مابقی لیسانس بودند که اکثر مهابادی بودند. خوشبختانه شهروندان مهابادی دارای سطح علمی بالاتری به نسبت سایر شهرستان های استان هستند و این مهم زمانی برجسته شد که این پرسنل به دوره ۶ ماهه آموزشی در پتروشیمی تبریز اعزام شدند و بسیار خوش درخشیدند و در کوتاهترین زمان ممکن مسلط به امور شدند. جالب است بدانید میانگین سنی مجموعه ما بین ۲۸ تا ۳۰ است و امورات به دست این جوانان در حال رتق و فتق است.
بنده در اردیبهشت ۹۰که مدیریت این مجتمع را بر عهده گرفتم در واقع جز چند فنداسیون معمولی نبود. بنده به دلیل سرما و برف گاها از طریق جاده تردد می کنم. سال ۹۰ در ورودی بناب مشغول ساختن یک دهنه پل روگذر بودند و اکنون پس از گذشت ۶ سال هنوز در حال ساخت هستند. ما در ۴ سال توانستیم این مجتمع را به چنین سطح پیشرفتی برسانیم
با در نظر گرفتن سطح علمی بالایی که حضرتعالی اشاره فرمودید و مقایسه شرایط فعلی مجتمع پتروشیمی مهاباد، چه آینده را برای مجموعه پیش بینی می کنید و در این راستا چه برنامه هایی دارید؟
بنده اشاره کردم بخش اعظم فعالیت های مجتمع توسط همین جوانان انجام گرفته است. در ابتدا عرض کردم شرکت ما تحت لایسنس بازل آلمان هستیم و اتفاقا یکی از سرسخت ترین شرکت هایی است که در زمینه تحریم ها همکاری خود را کامل قطع نمود. جالب است بدانید در گرید فعلی ما که گرید LL است شرکت بازل تولید ساعتی ۳۰ تن را برای مجموعه ما پیش بینی نموده بود و ما با اتکا به همین نیروی جوان و توانایی بالای علمی آنها توانستیم تولید را به ۴۲ تن برسانیم و برنامه داریم انشالله این عدد را به ۵۰ تن در ساعت برسانیم.
سوال بعدی بنده در خصوص مسائل زیست محیطی است. در مورد موضوع آلایندگی مقدار این آلایندگی در پتروشیمی مهاباد چقدر است و ارگان پاسخگو مربوطه کدام ارگان است و شما ملزم به اخذ کدام تاییدیه ها هستید؟
در نظر بگیرید حتی یک موتورسیکلت یا خودرو به اندازه خود آلایندگی دارد و قاعدتا مجتمع پتروشیمی مهاباد نیز با دارا بودن هزاران ماشین قطعا دارای آلایندگی است. ولی پروسه کاری ما که پلی اتیلن است در واقع کم آلاینده ترین پروسه تولیدات نفتی است. شما در داخل فضای سایت که قدم بزنید بیشتر احساس می کنید در محیطی تفریحی هستید تا شیمیایی. محیط زیست استان نیز مرتبا ما را مورد ممیزی قرار می دهد و ماهیانه کل آلاینده های ما علی الخصوص مجموعه بویلرها را مورد آنالیز قرار می دهد.
ما در هفته گذشته ۳ استاندارد ISO18001, ISO9001 و ISO140001 را موفق شدیم از شرکت SGS سوئد اخذ نماییم. در هفته گذشته نیز ما ۲ پارک افتتاح نمودیم. موضوع فضای سبز و آب و سایر منابع ما مواردی هستند که درصد حفظ آن هستیم. خود مجتمع در حال حاضر دارای تصفیه خانه مجزایی است که روند بازاستفاده آب را در مجتمع مقدور می سازد.
در مورد موضوع مصرف آب مجتمع نیز شائباتی مطرح شده است. بفرمایید مقدار دقیق مصرف آب مجتمع چقدر است؟
در حال حاضر مقدار مصرف آب ما در یک سال زیر ۱ میلیون متر مکعب است و در قبال آن نیز به ازای هر متر مکعب ۶۰۰۰ ریال هزینه پرداخت می شود. ظرفیت سد مهاباد ۲۲۰ میلیون متر مکعب است. ما در بخش کشاورزی در حدود ۹۰ درصد مصرف آب سد مهاباد را داریم که البته بخشی از آن یز با روش های غرق آبی و .. هدر می رود. . این در حالی است که مصرف سالیانه ما زیر ۰٫۵ درصد است. با پروژه های صورت گرفته و پروژه ای دیگری که در دست ساخت داریم برنامه داریم مصرف آب را از میزان فعلی کمتر نماییم.
از دید بنده و مجموعه این هزینه ها ، هزینه های مورد نیاز وجود چنین مجتمعی در منطقه است و معتقدیم که این ارگانها نیز بایستی از وجود این مجتمع نیز منتفع شوند.
موضوع انتهایی که از شما تقاضا دارم شفاف سازی بفرمایید بحث مالیات و بیمه پرسنل هستند و شایعاتی وجود دارد که مبالغ مالیات و بیمه در مرکز استان واریز می شود نه در مهاباد. در این خصوص نیز لطفا جزئیات را بفرمایید؟
در مورد موضع مالیات تمامی اعداد و ارقام تا ریال آخر در مهاباد پرداخت می شود و اتفاق یکی از بهترین مودیان مالیاتی استان هستیم. ما تاکنون یک پیمانکاری را نداریم که تسویه حساب کامل نگرفته باشد و هیچ پیمانکاری تمدید قرارداد نشده است مگر اینکه مفاصاحساب دریافت کرده باشند. شما در نطر بگیرید مجموعه ای عظیم با ۱۲۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری در نهایت سلامت مالی در حال فعالیت است. ما این روزها شاهد هستید که اغلب ارگانها در موارد مالیاتی دچار مشکل شده اند.
از شما تقاضا دارم در مورد نحوه عملکرد مالیاتی و تامین اجتماعی ما از مراجع ذیصلاح استعلام بگیرید. بارها این ارگانها با اهدا لوح تقدیر از مجتمع پتروشیمی مهاباد تقدیر به عمل آمده است.
حوزه مالیاتی ما شهرستان مهاباد است ما از ابتدای شروع تاکنون بالغ بر ۱۵۶میلیارد ریال مالیات ارزش افزوده پرداخت کرده ایم. ارزش افزوده فاقد هر گونه معافیت فروش داخلی است و فقط در مورد صادرات معاف از پرداخت مالیات ارزش افزوده هستیم. در خصوص مالیات تکلیفی نیز مبلغ ۸۷ میلیارد ریال تاکنون مالیات پرداخت شده است. بیمه پیمانکاران نیز تاکنون ۷۰ میلیارد ریال و بابت بیمه پرسنل خود مجتمع نیز ۹۸ میلیارد ریال پرداخت گردیده است.
در انتها اگر صحبتی دارید بفرمایید؟
انتظار ما از مسئولان استانی و شهرستانی این است که از در همکاری با ما وارد شوند و سعی نمایند تا در محیطی صمیمی و با تعامل کامل بتوانیم مجتمع را به بالاترین حد بازدهی خود برسانیم. مجتمع پتروشیمی مهاباد دست همکاری به سمت تمامی ادارات و ارگانها دراز می کند و در این راستا انتظار همکاری کامل از مسئولان استان و مخصوصا شهرستان را داریم.