نقاشی از نظر من آفرینش دوم است.
نقاشی هنری است مبتنی بر تجسم و تصویر کردن دو بعدی ذهنیات، برداشت ها و دیده های هنرمند نقاش بر روی بوم، کاغذ و مانند آن. نقاشی معمولاً مستقل از شرح و متن است. ابزارهای نقاشی دامنه وسیعی از یک مداد ساده، انواع رنگ، مواد رنگین غیرمعمول، لعاب، کولاژ قطعات و… تا امکانات پیشرفته دیجیتالی را شامل می شود. از نظر موضوعی هم ممکن است تقلید ساده ای از طبیعت و چهره ها، بازتولید تصاویر بیرونی و یا حتی خیال و وهم باشد. نقاشی علاوه بر فضاهای نمایشگاهی، جشنواره ها، چاپ کتاب، تلفیق با هنرهای دیگر و… در ابعاد شهری و نقاشی های دیواری هم طرفداران زیادی دارد.
در چند سال اخیر شاهد رشد هنر نقاشی و ایجاد آموزشگاه های ویژه در منطقه و مهاباد بوده ایم، که با استقبال هنرآموزان این رشته همراه بوده. ناهید معروفی یکی از کسانی است که با تلاش و پشتکار توانسته با ایجاد یک آموزشگاه نقاشی محفلی را برای هنرجویان پدید آورد. با قدم گذاشتن در کوچه های وفایی به کوچه ای برمی خوریم که تابلویی با عنوان آموزشگاه نقاشی مداد سفید توجه رهگزران را جلب می کند، تا می رسیم به جلوی درب آموزشگاه ، با ورود به آن شاهد دنیایی از تابلوهای زیبای هنری هستیم، محیطی کوچک است ولی دنیایی از آفرینش هنر.
متن زیر مصاحبه ای کوتاه و خواندنی با نقاش و هنرمند مهابادی ناهید معروفی است.
هه وال: قبل از هر سوالی خودتان را برای خوانندگان معرفی کنید؟
ناهید معروفی هستم متولد وساکن مهاباد هستم، ۳۶ سال سن دارم، متاهل و دارای یک فرزند هستم،اولین مدرک کارشناسیم رشته طراحی صنعتی و مکانیک بود ولی بعد از آن مدرک کارشناسی گرافیک را در سال ۱۳۹۳ از دانشگاه جامع علمی – کاربردی مهاباد اخذ کردم، آموزشگاه نقاشی مداد سفید را در مهاباد ایجاد کرده و به هنرآموزان مخصوص این رشته را آموزش می دهم.
هه وال: وارد شدن شما به دنیای هنر نقاشی از کجا و چه مقطعی شروع شد؟
در دوران دبیرستان بودم که یک نقاشی را بدون گذراندن هیچ کلاس یا دوره ای به زیباترین شکل کشیدم و مورد پسند آموزگاران و خانواده قرار گرفتم، موجب تشویق بنده شد تا این راه را ادامه دهم و در این راه پدرم هم الهام بخشم بوده است.
هه وال: دوران هنرآموزی نقاشی را با چه کسی شروع کردید؟
لازم به ذکر است که با تشویق خانواده ام به تهران رفتم و اولین کلاس را با استاد مجید اخوان در آموزشگاهش با عنوان مداد سفید شروع کردم، بعد از آن هم در محضر استاد مهران یوسفی در تهران کار رنگ روغن را شروع کردم. مدتی بعد از آن کار با رنگ روغن را هم در کنار استاد ناصری درمهاباد آموختم. به خاطر عشقی که به کارم و نقاشی و رنگ روغن داشتم وسایل رنگ روغن رو خودم خریدم و بدون هیچ آموزشی شروع به کار کردم و به خاطر علاقه زیادم غیر از رنگ روغن به کلاسهای سیاه قلم و طراحی رفتم همچنین به خاطر علاقه زیاد دو سال ساعت ۱۲ شب تا ۷ صبح کار کردم تا بتوانم بیست تابلو رو تهیه کنم در نهایت از استاد گرانقدر حسن حاجبی به خاطر اینکه تجربیاتشون رو در اختیار من قرار دادند سپاسگذرارم .
هه وال: بعد از گذراندن این دوره ها در محضر استادان شهر های مختلف، آیا در مهاباد اقدامی انجام دادید؟
بله، به مهاباد بازگشتم و در آموزشگاه استاد کوروش مرادزاده به عنوان کمک مربی کارم را شروع کردم، همچنین در این مدت در مهد کودک ها به مربیگری مشغول بودم.
هه وال: آیا تا به حال نمایشگاهی از کارهای هنریتان در معرض بازدید عموم گذاشته اید؟
بعد از آن که در مهدکودک ها کارهایم مورد استقبال شاگردانم قرار گرفت و شاگردان زیادی جهت ثبت نام در کلاس هایم می آمدند به فکر آن افتادم که نمایشگاهی از کارهای هنریم برگزار کنم، به همین منظور حدود ۲۰ تابلوی هنری خود را آماده کردم و اولین نمایش کارهای خود را در سال ۱۳۹۳ با جمعی از هنرمندان دیگر به صورت گروهی در سالن وحدت مهاباد برگزار کردم.
در سال ۱۳۹۳ هم یک نمایشگاه دیگر به صورت گروهی برگزار کردیم و همچنین اواخر سال ۹۴ هم نمایشگاه برگزار کردیم که جمعا تا به حال سه بار آثار هنریم را در معرض دید عموم گذاشته ام، لازم به ذکر است که در سال ۱۳۹۲ اقدام به تاسیس آموزشگاه نقاشی مداد سفید کرده ام، نامش هم برگرفته از آموزشگاه اولین استادم در تهران ، استاد مجید اخوان است.
هه وال: استقبال مردم از آثارتان چگونه بود؟
استقبال تقریبا خوب بود ولی متاسفانه بیشتر در حد به به و چه چه و … بود، امیدوارم شهری که خود را فرهنگی می داند و هنرپرور است قدر هنرمندان را هم بدانند و در میان مردم هنرمند و آثارش بیشتر شناخته شود، متاسفانه آن که فقیر است و به هنر علاقه دارد پول آن را ندارد و آن که پولی دارد نمی داند هنر چیست.
هه وال: در تابلوهایتان بیشتر از چه سبکی استفاده می کنید و آثار کدام یک از نقاشان ایرانی، جهانی و منطقه ای را می پسندید؟
در نقاشی هایم طرفدار سبکی خاصی نیستم و سعی نمیکنم روی یک چیز خاص تمرکز کنم، در این زمینه محدودیتی را از نظر سبکی برای خود ایجاد نکرده ام، ولی علاقه خاصی به سبک اروپایی دارم و بیشتر به مذاق من می خورد. در مهاباد آثار مرحوم استاد ناصری تاثیر زیادی روی من گذاشته. همچنین دکتر فرهاد پیربال ساکن شهر هه ولیر( اربیل) در اقلیم کوردستان عراق که در نقاشی دستی توانا دارند الگوی بنده هستند در زمینه ی نقاشی. و آثار استاد دادشی از استادان کشورمان را بیشتر می پسندم به خصوص استاد داداشی که سبک اروپایی را بیشتر مورد قبول داشت به همین خاطر بنده هم آن را می پسندم. در زمینه کارهای هنرمدان اروپایی لئوناردو داوینچی، پیکاسو و ونسان ونگوگ را قبول دارم.
هه وال: مفهوم نقاشی از دید ناهید معروفی چیست؟ و در نقاشی هایتان بیشتر چه چیزی مدنظر است؟ انسان، طبیعت، اشیاء و …؟ و بیشترین تکنیکی که در نقاشی به کار می بری چیست؟
نقاشی از نظر من آفرینش دوم می باشد و انسان را بیشتر در نقاشی هایتان می پسندم. وقتی یک انسان را به تصویر می کشیم انگار خودت آن را آفرینش می کنی. تکنیک های مورد علاقه ام در نقاشی، سیاه قلم، رنگ روغن، آبرنگ، کواش، پاستل است، ولی بیشتر رنگ روغن را کار می کنم.
هه وال: به جز هنر نقاشی فعالیت های دیگری را هم دنبال می کنید؟
بله به نویسندگی، رمان نویسی، نثر نویسی و هم چنین کار گریم علاقه مندم. و در آینده در نظر دارم کتاب هم چاپ و منتشر کنم. شاید چونکه بیشتر اعضاء خانواده و فامیل در زمینه های مختلف هنرمند هستند بنده را نیز به سوی آن چذب کرده است.
هه وال: سخن آخرتان رو به خوانندگان؟
در آخر کلام از پدر و مادرهای عزیز تقاضا دارم که به فرزندانشون فرصت بدن که خودشون و توانایی و استعدادهاشون رو پیدا کنند و در این زمینه به عنوان پشتیبان عمل کنند.
تهیه و تنظیم: محمد آتش زای
تصاویر آموزشگاه مداد سفید :
چند تابلوی هنری، هنرمند ناهید معروفی: